Pradžia Lietuvos
Agrarinių ir miškų
Mokslų centras
En

Pasaulinė maisto saugos diena

Pasaulinė maisto saugos diena

Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva birželio 7-ąją švenčiama Pasaulinė maisto saugos diena.

Kalbant apie maisto saugą, švieži vaisiai, uogos ir daržovės bei grūdai, kaip ir kiti maisto produktai, gali sukelti ligas ar apsinuodijimus, jei yra užteršti kenksmingais mikroorganizmais arba cheminiais teršalais. Ištyrus užaugintus įvairiuose Lietuvos regionuose ir surinktus natūraliuose augavietėse, patogeninių mikroorganizmų nerasta obuoliuose, burokėliuose, atvirame ir uždarame grunte užaugintuose agurkuose, pomidoruose, saldžiosiose paprikose, braškėse, įvairių rūšių maistiniuose grūduose, miško uogose, grybuose.

Nitratai ir pesticidų likučiai

Iš cheminių teršalų vartotojų bene labiausiai netoleruojami nitratai ir pesticidų likučiai. Lietuvoje pesticidų likučių augalininkystės produktuose monitoringą nuolat atlieka Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas. Pesticidų likučių šalyje užaugintuose vaisiuose ir daržovėse dažniausiai nerandama.

Vartotojai labai bijo ir nitratų, kurių aptinkama augalininkystės produktuose, ypač daržovėse. Tačiau ar žinote, kad nitratai yra azoto junginiai, kurie natūraliai susidaro dirvožemyje, ir jų yra visuose augaliniuose produktuose. Be nitratų neaugs joks augalas – tai yra augalams fiziologiškai būtina medžiaga.

Nepaisant neigiamo požiūrio į nitratus, jie turi ir sveikatinamąjį poveikį. Daug mokslinių tyrimų jau patvirtino dietinių nitratų naudą žmonių sveikatai – jie mažina kraujospūdį, slopina trombocitų agregaciją, apsaugo nuo išeminės ligos, taip pat gerina endotelinę funkciją.

Šiuo metu vieni labiausiai tyrinėjamų maisto papildų yra dietiniai nitratai. Pastarųjų metų papildų su dietiniais nitratais tyrimų rezultatai ir nustatyta jų nauda širdies bei kraujagyslių funkcijoms sąlygojo didėjantį jų naudojimą, siekiant padidinti sportininkų ištvermingumą ir fizinį pajėgumą. Mokslininkų įrodyta, kad dietinių nitratų naudojimas taip pat gerina ir skeleto raumenų susitraukimą, mitochondrijų našumą, gliukozės homeostazę ir kvėpavimo funkcines galimybes.

Taigi, nepiktnaudžiaukime nitratais, tačiau ir beatodairiškai nesibaiminkime jų, esančių vaisiuose ir daržovėse, kituose augalinės kilmės produktuose.

Vartokime lietuviškus vaisius ir daržoves, jie tikrai saugūs ir sveiki.

Parengė LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorija

En