Pradžia Lietuvos
Agrarinių ir miškų
Mokslų centras
En

Funkcionaliųjų gėrimų kūrimas augalines žaliavas fermentuojant Medusomyces gisevii simbiotine kultūra

Projekto Nr. 01.2.2-LMT-K-702-08-0003

Projekto tikslas – sukurti įvarius biologinėmis savybėmis (antioksidaciniu bei antimikrobiniu aktyvumu, priešvėžinėmis savybėmis, imunomoduliuojančiu poveikiu ir kt.) pasižyminčius fermentuotus gėrimus ir fermentavimo bazes naudojant Medusomyces gisevii simbiotinę kultūrą, natūralias augalines žaliavas ir jų ekstraktus.

Vykdant projektą planuojama sukurti inovatyvų funkcionalųjį fermentuotą probiotinį gėrimą naudojant Medusomyces gisevii simbiotinę kultūrą, pagrindine fermentine baze pasirinkus beržų sulą. Atliekant papildomą antrinę fermentaciją, į sukurtą hidrokoloidinę maisto matricą būtų įterpiamos įvairių augalinių žaliavų frakcijos, galimai pasižyminčios funkcionaliomis savybėmis – antioksidacinėmis, imuninę sistemą stiprinančiomis, antivirusinėmis, priešuždegiminėmis ir kt.

Idėjai įgyvendinti stokojama mokslinės informacijos apie simbiotine kultūra fermentuotų gėrimų matricas, papildytas biologiškai aktyviomis medžiagomis, jų technologines savybes, kompleksinius kokybės, saugos ir biologinės vertės rodiklius. Atlikus projekte numatytus mokslinius tyrimus, bus sukurtas Medusomyces gisevii simbiotine kultūra fermentuoto didesnės biologinės vertės funkcionaliojo gėrimo prototipas, jo gamybos technologija bus išbandyta realiomis sąlygomis, pagaminta eksperimentinė partija.

Vykdant šį projektą ir įgyvendinant Sumaniosios specializacijos krypties „Agroinovacijos ir maisto technologijos“ priemones siekiama:

  • įvertinti funkcionalųjį maistą ir jo kokybę, technologinius ir ekonominius rodiklius;
  • tirti funkcionaliuosius maisto komponentus ir (arba) jų išskyrimą;
  • kurti ir (arba) tobulinti žemės ūkio žaliavas ir jų perdirbimo technologijas.

Tyrimų rezultatai prisidės prie šalies ūkio pažangos ir konkurencingumo didinimo, leis kurti novatoriškus ir geresnės kokybės maisto produktus arba jų priedus nacionalinėms, regioninėms ir pasaulinėms rinkoms.

Šie MTEP tyrimai padės pagrindus pasirenkant optimalias fitožaliavų fermentacijos Medusomyces gisevii simbiotine kultūra sąlygas ir rodiklius kuriant naujus, neterminius, gamtą tausojančius technologinius procesus arba jų gamybos etapus, kurti funkcionalųjį maistą su augalinės kilmės biologiškai aktyviomis medžiagomis, padės spręsti ES rinkos netolygumus funkcionaliojo maisto srityje, prisidės įgyvendinant Europos žaliojo kurso tikslus ir uždavinius.

Projekto finansavimas

ES struktūrinių fondų projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę Nr. 01.2.2-LMT-K-702 „MTEP rezultatų komercinimo ir tarptautiškumo skatinimas“.

Projekto rezultatas

Sukurtas funkcionaliųjų gėrimų augalines žaliavas fermentuojant Medusomyces gisevii simbiotine kultūra prototipas.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis 2020-09-01–2023-07-01

Projekto vykdytojas VšĮ Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras.

Projekto partneriai: UAB „Funkciniai gėrimai“ ir H Drop B.V. (Nyderlandai).

En